İlçemiz "Haçka" adında köy iken 1944 yılında Bucak olmuş, 1961 yılında ismi değiştirilerek "Düzköy" adıyla Belediye olmuştur. Akçaabat ilçesine bağlı belediyemiz, 9 Mayıs 1990 tarih ve 3644 sayılı yasa gereğince İlçe statüsüne kavuşmuştur.
Düzköy ilçesi; Düzalan, Orta Mahalle, Büyük Mahalle, Cevizlik Mahallesi ,Yenimahalle,Tepecik -Çayırbağı-Çalköy-Aykut-Alazlı-Çiğdemli-Gürgendağ-Taşoçağı-Gökçeler-Küçüktepe-Yerlice mahallesi olmak üzere 16 ayrı mahalleden oluşmaktadır. 2009 yılı Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre İlçe Merkez Nüfusu 3456 kişi, Beldelerin nüfusu 8579 kişi, köylerin toplam nüfusu 3956 kişi olmak üzere toplam nüfus 15.991 dir.
Nüfus hareketleri açısından yayla ve mezra(mezere)lar önem taşımaktadır. Halkın büyük bir bölümü nisan ayından sonbahar başlarına kadar mezra yada yaylalara göç etmektedir.
İlçemiz halkının tamamı aynı sosyal ve kültürel değerleri paylaşmaktadır. Halkın %15’e yakın bölümü çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalışarak diğer % 85’i ise tarım, hayvancılık ve gurbette çalışarak geçimini sağlamaktadır. Çalışan erkek nüfusun bir bölümü gurbetçilik yapmak üzere iş mevsiminde İlçe ve İl dışına çıkmakta; yerleşim birimlerinde kalan kadınlar tarlada, bağda çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşmaktadır.
İlçe topraklarının % 80'i engebeli bir bölge özelliğine sahiptir. İlçemizin işlenebilir arazisinde ise mısır, patates, fasulye ve benzeri tarım ürünleri yetiştirilmekte, ekonomi tarımsal ve hayvansal üretime dayanmaktadır.
İlçemizde eğitim tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır. 1889 tarihinde İlçemize bağlı Çayırbağı belediyesi Doğankaya (sıdıksa) köyünde Medrese eğitimi başlamıştır.İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 2 Çok Programlı lise, 1 Pratik Kız Sanat Okulu, Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çeşitli kurslar, öğretmen evi 16 ilköğretim okulu (1-8 sınıflı) mevcuttur. İlçemizde H.Mehmet Ofluoğlu, Düzalan, Cevizlik, Aykut, Gökçeler, Taşocağı, Çal, Doğankaya, Çayırbağı ve Camlıca ilköğretim okullarında anasınıfı bulunmaktadır. Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde 23 idareci, 167 öğretmen görev yapmaktadır. Öğretmenevi yeni binasında hizmet vermektedir İlçemizde yaşayan insanlarımızın % 95’ı okuma-yazma bilmektedir. Ancak orta öğrenimine devam oranının düşüklüğü önemli bir sorundur. Ayrıca üniversiteye devam edebilme oranı da çok düşüktür. Bunda ailelerin ve çevremizin çocuklarımıza sunabildiği imkanların kıtlığı önemli rol oynamaktadır.
İlçemizin kuzeyinde Akçaabat, doğusunda Maçka, Batısında Vakfıkebir, Güneybatısında Tonya ilçeleri bulunmaktadır. İlçemizin yüzölçümü 117 kilometrekaredir. İlçemiz Trabzon'a 40 km. uzaklıkta ve komşu ilçemiz Akçaabat'a ise 27 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Ulaşım yolu asfalt olup, İlçemizden güney kısmında bulunan Tonya, Maçka İlçeleri ile başka ilçelerimize bağlı bir çok yaylaya stabilize yollardan ulaşım imkanı bulunmaktadır.